Semester

Jag är på semester neråt landet just nu och därför blir det inte så mycket bloggande. Dessutom har vi ju fortfarande träningsuppehåll fram till den 10 augusti,

Dock kan jag ju inte låta bli att skriva om den fantastiska prestationen som Sara Algotsson Ostholt bjudit på idag, ett OS-silver i fälttävlan är helt underbart. Hon och Wega är så samstämmiga tillsammans, jag är helt fascinerad att hon red terrängen till stor del utan framskor, det är definitivt en sanslös bedrift, Stort stort grattis till Sara och Wega!

Tjuvar

ett suveränt klipp som jag hittade hos havrepappa. Det är helt enkelt inspirerande, kreativt och lysande!

Förebilder

Det är otroligt viktigt för att en sport ska kunna växa och bli stor att det finns förebilder som man kan se upp till och sträva mot att efterlikna. Att våga ta ut svängarna och vara innovativ och kreativ så att man utvecklas med sporten och inte fastnar i det traditionella och konservativa.
 
När jag var liten tittade alltid min mamma på konståkning när det gick på tv. Scott Hamilton, Elvis Stojko, Viktor Petrenko, Midor Ito, Katarina Witt m. fl var alla förebilder under sina respektive perioder.
 
Det här är ett av de isdanspar som satt spår i mitt minne i form av deras glädje, entusiasm och inspirerande och nydanande program. Visserligen är detta ett showprogram som de inte tävlade med men klart sevärt.

Inspiration

För att skapa något nytt behövs inspiration, självklart kollar jag gärna massor av voltige på Youtube men det finns ju andra källor som kan bidra till ett nytt program. Eller vad säger ni?
 
Cheerleading och denna gång från ... Thailand?! Men jösses vilket fränt program!
Måste leta vidare på fler nu ju =)

Nya idéer

Ibland så går det verkligen i 320 knyck i min skalle, just nu har jag typ tre olika idéer inför nästa års kür men det är ju inget jag kan berätta här. Dock vill jag ju så snart som möjligt diskutera det med laget och som tur är får jag ju snart träffa dem. Skickade idag ut ett mail om att vi ska starta igång träningarna igen den 10 augusti. Då har vi haft en månads vila sen SM så jag hoppas alla känner sig taggade att dra igång.
Fram tills dess hänger jag på Youtube och samlar på mig mer inspiration. En av mina idéer skulle kunna be helt utflippad tror jag, om vi kan få ihop dräkter att matcha upp det. Det gäller visserligen på alla tre men jag är nog mest kär i en av dem. Det gäller ju att hitta just det där som känns som vi, som dessutom är unikt och som vi kan göra på ett bra sätt.
Något som dock är intressant är hur modet svänger gällande kürer. Tittar man internationellt nu så tycker inte jag det är lika extremt tydliga teman som de stora lagen i exempelvis Tyskland kör men de har en tydlig röd tråd och tanke. Ta exempelvis Österrike som här spelar på just det faktum att de är från Österrike och har wienervals och Mozart i musiken men inga extrema kostymer.
Så frågan är ju då, vad blir trenden 2013? Vad kommer att kännas fräscht, modernt, innovativt och nytt?
 

Tomt

Har nu haft träningsupphåll sen vi kom hem den 8:e och fast det i normala fall inte är jag som springer runt eller flåsar mig trött, eller ja ibland kanske men inte som voltigörerna, ja hur som helst, det känns tomt. Jag har ju dessutom en del idéer i skallen om saker jag vill att vi börjar jobba på, åtminstone på backen och på Ajax. Lär nog nästan skriva ner lite av det eftersom det känns som jag kommer samla på mig en massa nya idéer under de veckorna som är kvar.
 
Ska ringa kommunen i Hallsta också, för att se om vi kan lösa en grej.

En voltigeikon

Kai Vorberg har varit i den absoluta världseliten i många år nu, men i Aachen gjorde han sitt sista framträdande och vilken show det blev. Inte bara fick man återuppleva hans Mozartkür utan det var även flera andra "pensionärer" som hyllade Kai genom att visa upp sig till häst. Eller vad sägs om Christoph Lensing, Nadia Ehning (Zülow) och Nicola Ströh. Även Patric Looser som nyligen själv klivit av tävlandet drog på sig tightsen (Kais nötknäppardito).
 
Vad tycks?
Man kan förstå varför han har ett par mästerskapsmedaljer i bagaget.
 
 
18 år efter guldet i Kaposvar.
Voltigedrottningen 3 VM-guld och 3 EM-guld talar väl för sig själv?
 
 
Handståenden kan hon definitivt!
Och så Patric förstås, och kan man lite historia kring Kai så vet man att han har gjort detta program och att det drivs en aning med honom ;)
 
Underbart tycker jag =)

Playmobil

Nostalgi på hög nivå, lekte gärna med playmobil när jag var liten men fick aldrig något själv. Min mamma satsade i stället på lego, något som jag dock hade rikligt av. Nu har i alla fall playmobil släppt detta:
Inte utan att man blir sugen, tur att jag har en dotter att shoppa till. Måste bara se om det går att få tag i.

Bete

Hallstas hästar går på bete nästgårds från mig, uppe vid skolan och kyrkan och igår, idag och imorgon har jag jour på att kolla av dem så att de är ok. Idag tog jag även med kameran.
Liberty och Gros har missat poängen med bete och hänger vid grinden istället.
 
 
 
  Flingan och Daniella
En suddig Twister med Ronny på släp, Sune kommer också fast har inte direkt bråttomVar är godiset? Här kommer Morris och Zorro Får jag följa med?
 
Finaste!
 
Söta Ronny-ponnyn =)
 

Livestream

Båda dagarna sändes live på http://ridsport.qrodo.tv/ Linnea Edstam var kommentator och jag fick chansen att vara med en stund på lördag förmiddag.
Om ni vill kika på just våra rundor så kommer det lite anvisningar för detta här
 
Lördag grund välj just lördagens sändningar och gå sedan in på avsnitt 1 och klicka fram till 89.33 för att se oss.
Lördag kür samma här, lördagens sändning och sedan avsnitt 3 och klicka fram till 127.00 så är det vi som springer in.
 
Söndagen finns då under söndagens klipp och då får man gå på det tredje avsnittet som ligger uppe. Det finns två med samma tidsangivelse på 12.55 och då är vi i det andra av dessa. Man ser till och med oss stå där och vänta på att springa in. Vill man inte titta på oss när vi väntar så springer vi in efter 4.00 i detta klipp.
 
Kan säga att det känns verkligen jättekul att man kan titta på dessa sändningar i efterhand. Dels för att återuppleva det fina vi hade på plats men också för att få se allt annat som man missar för att man inte hinner titta när man är där.

Fina bilder

SM-bilder finns det här. http://mattiasthuvander.com/sm-voltige-2012/ En fotograf som var med under hela SM och tagit massor av fina bilder. Finns helt klart ett par på vår kür som jag är sugen på. Han har lyckats knäppa exakt rätt i Josses splithopp båda dagarna.
 
En som jag också gillar är på Carro och Amanda från första dagen, med stående/prins. Bland andra dagens foton sticker bilden på Karre direkt efter upphoppet ut likväl som Amandas stående i handtagen. Amandas handstående bakom Carro blev också bra. Josses min i snurren upp är underbar =) Han har också tajmat det bra med Karres axelstå i slutet. Alla bilderna håller hög kvalitet, skarpa och fina men det är dessa som jag gillar bäst pga ögonblicket de är tagna i.

Alla resultat

SM-resultaten ligger ute på Salas SM-sida. http://www.smvoltige2012.n.nu/resultat

Det var fyra domare hela helgen och den som sitter vid A-bordet dömer alltid hästen. Detta innebär att det är olika domare som dömer hästen i olika omgångar eftersom de roterar och byter bord.

SM- sön

Efter lördagen så låg vi på en sjätteplats bland de sex deltagande lagen. Dock var det väl aldrig vårt mål med någon särskild placering på SM utan vårt mål var ju mer att delta med rundor vi kunde vara nöjda över. Lördagen hade lagt oss på 6,049 vilket var en mycket högre poäng än jag räknat med. Särskilt med tanke på hur det gick en månad tidigare på NM.
 
Morgonen på söndagen var även den bestående av veterinärbesiktning och senare en motionsrunda i paddocken med Carro i sadeln. Han kändes lite småseg men det var inte så konstigt, det var under fredag och lördag väldigt varmt och det kan ju göra vem som helst lite matt i pälsen. Vi hade gott om tid att titta på massa fin voltige under förmiddagen då seniorlagens kür skulle avsluta hela SM:et på söndag eftermiddag.
 
Vid halv två efter en god lunch så var det dags att borsta spånet ur svansen på herr Sparris som i alla fall inte har några problem att slappna av på bortaplan. På med utrustningen och igång på uppvärmningen. Han var lite seg och ville inte riktigt släppa till det där sista så uppvärmningen blev ganska mycket utan voltigörer på för att fokusera på att få loss honom.
 
Tjejerna var laddade och hann tänka en hel del medan vi väntade på att klassen skulle starta. Så fick vi då pling och det var dags att springa in. Direkt jag släppte ut honom på volten kände jag att han kommit loss lite bättre och han var på hugget utan att vara övertänd. Det blev några galoppsprång innan travvolten som måste till innan startsignalen.
 
Han rullade på riktigt fint, lite seg bitvis men inget extremt eller som påverkade tjejerna särskilt mycket för oj vad de körde, vilken runda, vilken kür. Allt verkligen flöt på och allt satt, inga tveksamheter alls utan kontrollerat, spänt och sträckt med ett lugn och harmoni genom hela programmet.
 
Utspringet var det klart lyckligaste jag gjort. Äntligen har jag nått mitt mål, att ha ett svårklass-lag och att starta med detta på SM. Så många år som jag kämpat för detta och så många gånger jag varit på väg att ge upp och bara lägga ner allt. Och äntligen så står jag där, med mitt fantastiskt duktiga lag och bara njuter, och gråter. 1995 började jag som tränare i Hallsta, det är en lång tid, och det har varit en lång och krokig väg men nu har jag nått det mål jag haft så länge. Det känns helt otroligt. Att dessutom få göra det tillsammans med dessa fantastiska tjejer och att nå ett resultat på 6,184 vårt första SM som svårklasslag känns surrealistiskt och underbart. Eufori!
 
Tack till alla som gjort detta möjligt, allt slit, alla timmar, allt jobb, allt, ja allt! Voltigörer, kompisar, föräldrar, klubben, tränarkollegor och domarkollegor, alla som hjälpt stöttat och funnits där och gjort så att målet äntligen nåddes. Lycka! Och tack, ett innerligt varmt tack!

SM - lör

Så på lördag var det då äntligen dags, all uppladdning vi har gjort, alla extra träningar. Allt slit och inte minst vår vilja och motivation att göra årets bästa tävling.
 
Tidig morgon med veterinärbesiktning, alla är som vanligt nervösa innan just deras häst fått klartecken. Denna gång var det tyvärr en häst som inte fick delta. Som tur är i vår fantastiska voltigefamilj så fick de tjejerna låna annan häst att starta på.
 
Efter det skulle Spargo rastas lite och denna gång var det Carro i laget som fick äran, vi hade planerat att ha med en hästskötare men tyvärr gick det inte vägen och därför ville jag ha ridhjälp och då var Carro som klippt och skuren till det. Sparris såg fin ut och det blev lite vila i boxen innan det var dags för grunden som gick precis före lunch. Superskönt att inte behöva rigga allt till laget direkt på morgonen. Hårfix tar ju lite tid som ni vet.
 
Nåväl, vi hade bestämt att vi skulle ha lite extra tid på oss till uppvärmningen, för att inte behöva stressa eller att riskera att inte hinna det vi ville och cirka en timme före start satte vi igång. Spargo var lite seg men vaknade snart till och tjejerna var peppade, lite nerv ska det ju finnas. När vi kommer in i ridhuset så fanns det en collecting ring där man kunde gå lite med hästen innan man tog klivet in på uppvärmningsvolten, något som jag verkligen uppskattade, det gjorde också att man kunde fixa utrustning och annat plock innan man behövde sätta igång och köra. Hästen var superfin och tjejerna var redo att gå in på banan.
 
Inne på banan var jag lite nervös inledningsvis men det behövde jag verkligen inte vara Sparris var med helt på vad jag ville och jobbade på genom hela grunden medan laget kunde koncentrera sig på sitt. Alla gjorde verkligen sitt bästa och satte många av de övningar vi kämpat så mycket med de senaste månaderna. De visade sig verkligen från sin bästa sida och det gav resultat även på poängen. 5,629 är den klart bästa grundpoängen vi fått och vad mer kan man väl begära. Nu hade tjejernas nervositet släppt lite då de kände att hästen gick som vanligt igen och det var dags för lite lunch.
 
På eftermiddagen var det så dags för kür. Även här ville vi ha en lugn och lie längre uppladdning än vanligt och allt kändes riktigt bra. Han var lite motsträvig på värmningen men väl inne på banan rullade han på som han ska och vi kunde springa ut med stora leenden, som sen övergick i en hel del glädjetårar. Lyckan över att Spargo gått så bra i kombination med tjejernas insats var enorm. Vi kramades och Spargo fick så klart massor av klappar, gos, en dusch och ett stort lass mat efter.
 
På kvällen var det kamratfest med lite gott grillat och senare tårta. De ordnade även lotterier och Paulina vann ett presentkort.
 
Efterlyser lite kort från både lördagen och söndagen då jag inte har annat än någon bild från värmningen typ.

SM - tor/fre

Vår SM-helg började egentligen redan i onsdags då större delen av laget samlades för att packa och göra i ordning allt som skulle med till Sala. Massor med saker, och mat behöver man ha. Bara hösilage hade vi med oss ca 50 kg. Sen är det förstås all voltigeutrsutning, sadel, träns, täcken m.m.
 
På torsdag morgon skulel så allt in i transporten och bilen. Som tur är fanns det bra med lasturymme och vi fick med oss allt inklusive huvudpersonen själv, Spargo. Rakt upp i transporten och så iväg mot Sala.
 
Väl framme fick Spargo gå i hage ett par timmar medan vi lastade av och packade upp. Senare under dagen tog han och jag en promenad in i ridhuset där det var iordninggjort för tävlingen. Några av de andra som också var på plats tidigt hade träningar p eftermiddagen och vi kikade lite på dem och Spargo var nyfiken och alert.
 
 
På fredagen red jag en sväng på morgonen och på eftermiddagen hade laget kommit och det var dags för träning. Vi tog det lugnt och mjukt och han kändes fin och tjejerna var lugna och peppade. Lite nerv fanns där vilket var fullt förståeligt.
 
På kvällen åt vi hamburgare tillsammans och tjejerna lattjade lite i sina nytryckta tröjor innan det var dags för invigning.
Sala hade en lagom lång invigning inplanerad med öppning av mästerskapen och sedan en lien kavalkad av voltige genom tiderna där de visade hur voltige kunde se ut på 60, 70, 80 och 90-talet. Vi kan väl säga att utvecklingen gått framåt en bit. Avslutningsvis körde de kombination av ridning och voltige på Bella. 
På kvällen inkvarterade vi oss i stugorna vid Finntorpet. Päivi konstaterade dock att det måste varit ganska långa människor som bott i stugan före oss.
 

SM

Var helt fantastiskt och vi är så glada och nöjda. Dock är jag just nu väldigt trött. Hade planerat att kunna hålla bloggen uppdaterad under helgen men tyvärr ville inte det mobila bredbandet som jag ville och när jag fick ordning på det trådlösa vid våra stugor så slog tröttheten till igen.

Vårt lag har under helgen visat att vi hör hemma i seniorlagsklassen och har slagit poängrekord. Jag lovar att det blir tårta tjejer. Återkommer med mer ingående rapport och förhoppningsvis tar någon fram sin kamera och petar in lite bilder. Känn piken! =P

Vi tar dessutom träningsuppehåll nu fram till början av augusti så det kommer ju inte finnas så jättemycket vardagsvoltige att blogga om men vi får väl se hur det går.

Nu

...är det dags, eller ja i morgon, som just visade sig vara idag, när jag tittar på klockan som passerat midnatt. Sparris blir Salabo de kommande fyra dagarna och han har en packning motsvarande flyttlasset för en tiobarnsfamilj med sig. Hoppas nu bara allt är med, och att det får plats.
 
Ska till stallet för utsläpp och morgonfodring och sen är det bara att vänta på chauffören och så far vi.

inte långt kvar nu !!

Nu är det inte alls långt kvar till SM å jag känner nervositeten börja krypa fram ;)
Får hoppas på att de kommer gå super bra !
En hel del vänner har sagt att dem ska komma förbi en sväng å kolla,
så får väll hoppas dem gör det. Annars missar dem nått !
 
Nu ska jag snart åka iväg till stallet för lite träning med världens bästa lag !
 
 
 
//Karre

Från i lördags!

Jag fick äran att motionera Sparris i lördags.
När jag väll fick igång honom gick det super!
Han lyssnade på alla hjälper å var väldigt samarbetsvillig.

//Karre

Söndagsplaner

Från början hade jag inga planer alls men nu blir det dels att motionera Sparris lite, ska se om jag kan rida bort lite av den där dumma träningsvärken jag fick i torsdags när jag red.
 
På eftermiddagen blir det en tur till Sala och Ryttargården. Ska bli trevligt!

RSS 2.0